Hvorfor Ogg Vorbis

No Comments
Dette skrev jeg som en kommentar på et forum. Tenkte å fikse litt opp i det og legge det ut på bloggen Den mest “in your face” fordelen med Ogg-formatet er at du får like bra lyd-kvalitet som med mp3 med mindre MB, altså får du plass til mer musikk. Eventuelt får du like store filer med bedre kvalitet enn mp3.

Men for de som tenker litt lengre og som bryr seg om mer enn bare kortsiktig “what’s in it for me”, så er det flere gode grunner! [Edit: Sorry, jeg skjønner godt at det kan virke sånn, men jeg mener ikke å være “holier than thou”, altså! Veit bare ikke helt hvordan jeg skal si det uten at det kan virke slik. Kom gjerne med forslag til holdningsendringer! :)] For å si det med FSF:

Unlike MP3, Ogg Vorbis is not restricted by patents. Microsoft had to pay $1.5 billion after being sued for using MP3 without a license. With Ogg Vorbis, they would have been safe!

These patent lawsuits might never affect you directly, but they create a culture where creative and skilled individuals cannot develop multimedia software without fear of being legally attacked. Using Ogg is one way to support them in their efforts and to encourage a better culture.

Det er disse tingene som f.eks. gjør at de aller fleste Linux-distribusjoner ikke har mulighet til å ha automatisk støtte for mp3 og en rekke andre formater (men mange bøter på det med å gjøre det så enkelt som å klikke et par ganger med musa for å installere det), men Ogg, Flac, og andre frie formater har de støtte for automatisk. Grunnen til at Windows og Mac kommer med innebygd støtte for mp3 o.l. er at Microsoft og Apple betaler for å kunne inkludere det, men det har ikke så mange produsenter av Linux mulighet til, siden de faktisk gir bort operativsystemet helt gratis. Videre:

RealPlayer, Windows Media Player, and other popular formats require people to use non-free software: controlled by companies, not by the users. The companies that control the software design it to restrict the users and spy on them. If you choose Ogg Vorbis and Ogg Theora, you can listen to audio and stream video using many different media players, including free software that respects your freedom.

Og dette er jo faktisk ekstremt viktig, selv om jeg er klar over at det ikke er helt lett å se hvorfor for veldig mange. Men jeg har dessverre ikke tid til å forklare det akkurat nå, for jeg sitter faktisk midt i en hjemme-eksamen… (og burde egentlig ikke brukt tid på dette i det hele tatt.. :) Men det er så viktig, og lite kjent, at jeg klarte ikke la være.) Til slutt: Om du så tenker at “joda, det er vel og bra det, men jeg må faktisk velge noe som jeg faktisk kan bruke! Man må da tenke realpolitisk, ikke bare sitte for seg selv og være idealistisk”, så forstår jeg deg veldig godt, men heldigvis så er Ogg veldig brukbart; Ovenfor nevnte elektronaut Xiph Quicktime Component som lar deg spille Ogg i iTunes og QT, og det har også blitt nevnt at VLC spiller Ogg smertefritt. Songbird er et annet alternativ, men den er dessverre veldig tidlig i utviklingsfasen ennå, så den er ikke helt stabil, men den har et stort potensiale. Under Windows har man jo selvsagt Winamp, og her finner du en liste over en rekke andre programmer for alle operativsystemer.

Når det gjelder det portable behovet så er det også godt dekket; Ved hjelp av Rockbox kan du fortsette å bruke din iPod (og en del andre spillere) med Ogg, pluss at den forbedrer iPoden din på mange andre måter også (f.eks. gapless playback). Og om du har tenkt å kjøpe ny spiller så har du veldig mange kombinerte mp3- og Ogg-spillere å velge mellom – og jeg lover deg; flere av disse er både bedre, både når det gjelder antall funksjoner og andre ting, og billigere enn iPod! Når det gjelder det opprinnelige spørsmålet her; hvorfor det ikke går an å spille av Ogg og Flac i iTunes “out of the box”, så er jo svaret ganske enkelt; Apple, som lager iTunes, vil at folk skal bruke deres format, AAC, og ikke noe annet. De har jo også lagt til støtte for MP3, men det er rett og slett bare av en ren “realpolitisk” grunn; de skjønte det at siden de aller, aller fleste bruker mp3 så er det ingen som vil bruke iTunes om den ikke har støtte for det. Derfor så de seg nødt til å legge til støtte for det, men andre formater, utenom deres eget, som ikke allerede er etablert på markedet, dropper de for å skape minst mulig konkurranse for sitt eget AAC-format. http://www.wired.com/software/coolapps/news/2007/05/playogg http://www.digit-life.com/articles/oggvslame/

Be the first to write a comment!