Blogger jeg skulle ønske fantes

No Comments
Denne artikkelen er nå ferdigskrevet og publisert på http://blogg.forteller.net/2011/ønskeliste/. Vennligst gå dit for å lese den.

NB! Dette er en uferdig kladd. Jeg setter stor pris på alle forslag til forbedringer! Om du har en kommentar du syns resten av verden burde se håper jeg du stikker innom bloggen min og kommenterer der når denne posten er ferdig skrevet og publisert. Tusen takk!

Nå som det nokså nylig har vært en del snakk om nedleggelser av blogger og én type marginalisert gruppe, de papirløse, har fått sin stemme gjennom Marie Amelie, tenkte jeg det var på tide å endelig skrive denne posten.

I fjor skrev Aftenposten om Kristoffer. Han er et menneske som alle oss andre, med ett unntak som gjør livet hans veldig vanskelig: Kristoffer er pedofil.

Frysningene kommer med én gang, gjør de ikke? For pedofili er synonymt med de verste tenkelige overgrep (at seksuelle overgrep mot barn er noe av det verste jeg kan tenke meg, og at å høre om det gjør meg kvalm og gir meg skamfølelse over å være menneske regner jeg med at jeg ikke trenger å legge ut om i voldsomme detaljer for at du skal skjønne at jeg ikke mener å forsvare slikt med denne bloggposten). I hvertfall er det det media har fått oss til å tro. Men Kristoffer er én av mange, sannsynligvis et meget stort flertall, pedofile som aldri har begått overgrep, og heller ikke ønsker å gjøre det. Det var dette Kristoffer gikk til avisen for å snakke om, og dette er én av flere ting som gjør livet hardt for Kristoffer. Da han første gang fant ordet på følelsene sine trodde han at hans skjebne var å bli overgriper, det var ikke noe å gjøre med det. Heldigvis vet han bedre i dag, men ikke takket være media.

Dette fikk meg til å tenke på en blogg jeg leste for omtrent to år siden nå. Denne var skrevet av en ikke-overgripende pedofil og handlet om nettopp hvordan det er å leve med denne psykiske lidelsen i Norge. Dessverre fikk vedkommende så mye motstand at bloggen ble lagt ned nokså kort tid etter at den startet.

Dette syntes jeg var synd fordi jeg tror blogger skrevet av mennesker fra marginaliserte, utsatte, og/eller lite synlige grupper i samfunnet kan ha en stor og viktig betydning i å gi alle oss andre større innsikt i hvordan det er å være "den andre". På den måten kan vi få mer forståelse, noe som vil gjøre samfunnet bedre for oss alle.

En slik blogg vil også kunne være til enorm hjelp for de som er i samme situasjon. De kan se at det er flere som har det på samme måten, og de kan lære av deres erfaringer (og kanskje hjelpe tilbake med egne erfaringer i kommentarene). Det kan også være til hjelp indirekte, ved at folk som står nær noen i samme situasjon får større forståelse for vedkommende, og kanskje det kan bli lettere å snakke om det.

Om du er en som ikke blir sett på som helt "normal". Om du definerer deg selv som en del av et mindretall, eller om rett og slett har opplevd noen ting i livet som gjør at du kanksje har et annet perspektiv på ting enn du tror de fleste har vil jeg føle meg beæret om du vil la meg få et lite innblikk i din hverdag og verden gjennom en blogg! Du kan selvsagt være anonym, og om du er redd for hva folk kan komme til å si til deg i kommentarene, så skal du vite at det er helt opp til deg om du vil tillate kommentarer eller ikke. Det er enkelt å slå av. Om du vil ha hjelp til å sette opp en blogg er det bare å kontakte meg.

Nedenfor har jeg laget en liste over noen "type folk" jeg hadde blitt veldig glad for å se en blogg fra, men dette er selvsagt bare et lite utvalg av alle mulige "minoriteter" vi mennesker skaper gjennom vår tendens til å putte folk i båser og holde oss til de som er "like oss". Det er nettopp fordi vi holder oss til "våre egne" hele tiden at slike blogger er så viktige. Om vi vil at samfunnet vårt skal komme seg videre må vi alle få mer innsikt i hvordan det er å være

Før jeg starter vil jeg bare gjøre det helt tydelig at jeg på ingen måte prøver å sammenlikne noen av disse gruppene, eller enkeltpersonene i dem, med noen av de andre. Jeg håper det finnes individer som identifiserer seg med en (elller flere) av disse gruppene og som har lyst til å dele noe av sin verden, det er alt.

 • Pedofil, enten du syns det er lett å ikke begå overgrep eller du sliter med å gjøre det rette.
 • Mobbeoffer. Både en som ble mobbet før, en som blir mobbet nå, en som har opplevd det på skolen og arbeisplassen, osv.
 • Mobber.
 • Deprimert og tidligere deprimert.
 • Yrke med lav lønn og/eller lav status. Det være vaskehjelp, søppeltømmer, eller annet.
 • Hjemløs (Biblioteker har gratis tilgang til internett, og du ville ikke blitt den første hjemløse som blogger. Men kanskje den første norske?)
 • Narkoman/alkoholiker
 • Kleptoman
 • En som ikke tør å komme ut av skapet. Enten du er homofil, ateist, teist, eller noe helt annet.
 • En som akkurat har kommet ut av skapet
 • En innvandrer (som har blitt truet med å bli kastet ut?)
 • En som er ufrivillig enslig.
 • En som er frivillig barnløs. Spessiellt interessant med en kvinne,
 • En transseksuell eller person med uklare kjønnskarakteristika. Eller en forelder til et slikt barn.
Marie Amelie blogger her.

Be the first to write a comment!